You are currently viewing Υπολογίζοντας την ακτίνα της Γης με τη μέθοδο του Ερατοσθένη

Υπολογίζοντας την ακτίνα της Γης με τη μέθοδο του Ερατοσθένη

Πριν απο 2500 χρόνια, η παρατηρητικότητα και το ανήσυχο πνεύμα του Ερατοσθένη σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση της επικρατούσας τότε άποψης για την “επίπεδη γη”, οδήγησαν στον πρώτο υπολογισμό της ακτίνας της εφαρμόζοντας μία απλή μαθηματική μέθοδο.

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.), διοργανώνει και συντονίζει την πανελλήνια δράση για σχολεία όλων των βαθμίδων, όπου τα παιδιά εφαρμόζουν την ίδια μέθοδο και υπολογίζουν την ακτίνα της γήινης σφαίρας, παίρνοντας μετρήσεις στην αυλή του σχολείου τους. Η δράση υλοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 (εαρινή ισημερία). Το Πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής.

Το σχολείο μας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση αυτή και συμμετείχε και φέτος στη δράση με μία ομάδα μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, και απέδειξαν πως με τη χρήση λίγων απλών υλικών, ευφυίας και επινοητικότητας μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.