You are currently viewing Ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για την εξαπάτηση στο διαδίκτυο

Ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για την εξαπάτηση στο διαδίκτυο

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 είχαμε στο σχολείο μας μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη από μια αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό να μας ενημερώσει για τους κινδύνους στο διαδίκτυο.

Στην αρχή, αναφέρθηκε στα οφέλη που αυτό παρέχει και στη σωστή χρήση του. Παράλληλα, έδωσε κάποιες συμβουλές που αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες, όπως να αποκρύπτουμε τα προσωπικά μας δεδομένα, για να μην εκθέτουμε τους εαυτούς μας και να μη συνομιλούμε με αγνώστους, για ν’ αποφεύγουμε τυχόν εκβιασμούς.

Επίσης, τόνισε πως το cyberbullying (εκφοβισμός στο διαδίκτυο), που θεωρείται ποινικό αδίκημα, εκφράζεται είτε μέσω παιχνιδιών είτε μέσω ψεύτικων προφίλ. Πολλές φορές έχει τη μορφή απειλής με χρήση φωτογραφιών του θύματος ή με διάδοση ψευδών πληροφοριών. Αυτή η εξαπάτηση οφείλεται στην αφέλεια ή τον εθισμό των ατόμων.

Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική παρατήρηση της ομιλήτριας, είναι να μπαίνουμε σε ασφαλείς ιστοσελίδες, όταν θέλουμε να κάνουμε μια διαδικτυακή αγορά.

Έχουμε στο μυαλό μας την εξής συμβουλή: αν καταλάβουμε ότι έχουμε πέσει θύματα διαδικτυακής απάτης ή θέλουμε να βοηθήσουμε τον θύτη να επανορθώσει, μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιον ενήλικο ή στη γραμμή 11188.

Ζουμή Δανάη Β3